Owsiane pancakes z jagodami i chia
Dzisiaj zapraszam wielbicieli śniadaniowych placuszków.
Proponuję Wam zdrowszą wersję pancakesów z mąki owsianej, na mleku migdałowym i z dodatkiem nasion szałwii hiszpańskiej, czyli chia.
Ekspresowe w przygotowaniu, smaczne, syte i treściwe.
Zapraszam w takim razie po przepis na zdrowe śniadanie.
P. S. Koniecznie podajcie z jagodowym sosem – niebo w gębie!
Składniki na owsiane pancakes z jagodami i chia (dla 2 osób):
- 1 i 1/3 szkl. mąki owsianej (ja zmieliłam w młynku płatki owsiane)
- 1 szkl. mleka migdałowego lub krowiego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii – przepis tutaj
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 szkl. jagód świeżych lub mrożonych
- szczypta soli morskiej
- olej kokosowy do smażenia
sos jagodowy:
- 6 łyżek syropu klonowego
- 1 szkl. jagód świeżych lub mrożonych
- 1 łyżeczka mąki owsianej
Jak przygotować owsiane pancakes z jagodami i chia:
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia i nasiona chia.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko i jajko.
Mokre składniki przelewamy do suchych i szybko, niedbale mieszamy.
Odstawiamy na kilka minut do napęcznienia.
Po tym czasie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Placuszki smażmy na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron na złocisty kolor.
Do małego rondelka przekładamy jagody i syrop klonowy.
Podgrzewamy całość aż do zagotowania i dodajemy łyżeczkę mąki owsianej, ponownie zagotowujemy aż sos lekko zgęstnieje.
Odstawiamy do przestudzenia.
Usmażone placuszki podajemy polane sosem jagodowym i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze