Bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej

Uwielbiam takie lekkie śniadania i mogłabym jeść je codziennie, niestety wcześnie rano wstaję do pracy i w tygodniu jest to niemożliwe, ale za to w weekendy jak najbardziej nadrabiam.

Przygotowałam bardzo proste i szybkie placuszki z kaszy jaglanej, jak dla mnie rewelacyjne, smaczne, dietetyczne i syte.

Zwykły cukier zastąpiłam cukrem brzozowym, ale można użyć jak najbardziej cukru zwykłego czy stewii w proszku; mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową skrobią ziemniaczaną i usmażyłam na lekkim i bardzo zdrowym oleju kokosowym.

Idealne dla osób na diecie bezglutenowej, dla dzieci i osób często przeziębiających się – kasza jaglana jest zasadotwórcza, doskonale rozgrzewa i uodparnia organizm.

Placuszki możemy podać same, z owocami, z sokiem owocowym, jogurtem czy syropem klonowym.

Pyszne w każdej wariacji.


Składniki na bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej (na 12 szt.):

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 4 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu) lub innego cukru
  • szczypta kurkumy
  • ok. 2-3 łyżki mleka lub wody
  • olej kokosowy do smażenia


Jak przygotować bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej:

Ugotowaną i ostudzoną kaszę przekładamy do blendera.

Dodajemy jajko, kurkumę, mąkę ziemniaczaną i ksylitol, całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Dodajemy stopniowo nieco mleka lub wody, ale nie za dużo, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Patelnię średnio rozgrzewamy, smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Kotlety z cukinii z żółtym serem

07-09-2022 

Pieczone pyry z gzikiem

05-09-2022 

Pita z warzywami, fetą i sosem tzatziki

03-09-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy