Babeczki piernikowe
Do świąt coraz mniej czasu pozostało, a ja mam dla Was kolejny pomysł na świąteczne słodkości.
Pyszne, wilgotne, korzenne, piernikowe babeczki powinny znaleźć swoje miejsce na stole świątecznym.
Są bardzo szybkie do przygotowania i pieką się równie prędko, a znikają z talerza w ekspresowym tempie.
Można je piec także w całym okresie jesienno-zimowym, bo nas rozgrzeją od środka dzięki korzennym, aromatycznym przyprawom, a do tego jak pięknie pachnie w domu!
Składniki na babeczki piernikowe:
- 1/4 szkl. miodu
- 1/4 szkl. golden syrupu
- 1/2 szkl. cukru dark muscovado
- 3/4 szkl. mleka
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 65 g masła
- 1 jajko
- cukier puder do oprószenia babeczek
Jak przygotować babeczki piernikowe:
Do rondelka przekładamy miód, golden syrup, cukier i mleko, podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści.
Masę odstawiamy do przestudzenia.
Do malaksera wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, imbirem, przyprawą piernikową i gałką muszkatołową.
Dodajemy masło i całość miksujemy aż do uzyskania mieszanki przypominającej kruszonkę czy też bułkę tartą.
Stopniowo dolewamy wystudzoną mieszankę miodu z syropem i mlekiem.
Cały czas miksujemy aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy.
Wbijamy jajko i miksujemy przez około minutę.
Ciasto przelewamy do foremek na babeczki z kominkiem, lekko wysmarowanych masłem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C, do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu babeczki odwracamy do góry dnem i studzimy nieco, a następnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.
Babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze