Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem
Miała być sałatka jarzynowa, bo mąż sobie zażyczył, ale ja – jak to ja, musiałam coś od siebie dodać. Nie powstała sałatka jarzynowa, tylko ziemniaczana bez reszty jarzyn, ale z dodatkiem kukurydzy, groszku oraz tuńczyka, którego puszkę miałam w lodówce.
Połączenie okazało się bardzo smaczne, a mąż i syn zajadali ze smakiem.
Także przetestowane na rodzinie, więc śmiało polecam Wam na świąteczny stół – tym bardziej tym osobom, które nie przepadają za sałatką śledziową.
Składniki na sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem:
- 6 ziemniaków
- puszka tuńczyka – ok. 130 g (ja użyłam z chili)
- puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- kilka korniszonów
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki
Jak przygotować sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę.
Dodajemy tuńczyka, odsączoną z zalewy kukurydzę i groszek, majonez, musztardę i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy natkę pietruszki.
Schładzamy przed podaniem, aby smaki się “przegryzły”.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze