Babka budyniowo-majonezowa XXL
Babka budyniowo-majonezowa to ciasto bardzo smaczne, wilgotne, puszyste, mięsiste i proste w wykonaniu, a przede wszystkim zawsze wychodzi, jest po prostu niezawodna.
Babka w rozmiarze XXL to ciasto na dużą blachę, więc idealnie sprawdzi się na większe domowe imprezy typu urodziny, imieniny, domówki czy święta.
Składniki na babkę budyniowo-majonezową XXL:
- 8 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 cukier wanilinowy
- 8 łyżek majonezu lub 5-6 łyżek oleju
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu – opcjonalnie
- cukier puder do posypania babki
Jak przygotować babkę budyniowo-majonezową XXL:
Całe jajka ubijamy na pianę, dodając stopniowo cukier.
Do ubitych jajek z cukrem dodajemy majonez, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, proszek budyniowy i cukier waniliowy.
Całość delikatnie mieszamy aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Gdyby ciasto było za gęste dodajemy 3-4 łyżki oleju.
Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (wym. górny 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 50 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Świetne ciasto, mam ochotę je upiec!
Dziękuję bardzo 😊
Mam nadzieję, że było upieczone i smakowało 🙂