Kurczak Cacciatore
Dzisiaj danie rodem ze słonecznej Italii.
Bardzo smaczne danie jednogarnkowe z udkami kurczaka z dodatkiem brązowych pieczarek, batata i czarnych oliwek, doprawione czosnkiem i rozmarynem, duszone w siekanych pomidorach.
Danie palce lizać!
Składniki na kurczaka Cacciatore:
- 8 udek z kurczaka z kością bez skóry
- 200 g brązowych pieczarek
- 1 mały batat (ok. 350 g)
- 4 plastry boczku wędzonego (ok. 40 g)
- 2 cebule
- kawałek pora (ok. 80 g)
- ok. 16 czarnych oliwek bez pestek
- 3 puszki siekanych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 papryczki chili
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Jak przygotować kurczaka Cacciatore:
Plastry boczku kroimy w paski i podsmażamy na oliwie.
Udka kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy do przesmażonego boczku i smażymy aż kurczak się lekko zarumieni.
Dodajemy rozmaryn i czosnek pokrojony w plasterki, całość chwilę przesmażamy.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w ósemki, pora pokrojonego w półplasterki, kapelusze pieczarek w całości, jeżeli są małe lub pokrojone na pół/ćwiartki, gdy są bardzo duże oraz chili w kawałku.
Batata obieramy ze skóry i kroimy w duże kawałki, dodajemy do kurczaka z warzywami.
Dolewamy wino i chwilę dusimy, aż nieco odparuje.
Dodajemy pomidory z puszki, dolewamy ok. 1,5 szkl. wody oraz dorzucamy całe oliwki.
W następnym kroku całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy przez 1 godz. pod pokrywką (jeżeli nasza patelnia nie może być używana w piekarniku, to potrawę należy przełożyć do żaroodpornego naczynia).
Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze