Sałatka z kaszą owsianą
Dzisiaj zapraszam na mega smaczną, powtarzam mega smaczną sałatkę, gdzie głównym składnikiem jest kasza owsiana.
Możecie przygotować sobie ją w lunchboxe do szkoły lub pracy, czy też do szkoły. Idealna także na lekką kolację.
Lekka, syta i zdrowa – zapraszam po przepis!
Składniki na sałatkę z kaszą owsianą:
- 200 g kaszy owsianej
- 1 szkl. ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 1/2 czerwonej papryki
- 150 g sera typu greckiego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- 1/2 – 2/3 szkl. kiełków rzodkiewki
- kilka listków świeżej mięty
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 cytryny
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z kaszą owsianą:
Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15 minut, studzimy, wyruszamy widelcem, aby rozkleić ziarna.
Wystudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ser grecki, przekrojone na pół pomidorki, kiełki, posiekaną natkę pietruszki i miętę.
Dodajemy musztardę, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Całość mieszamy.
Migdały prażymy na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć i lekko zbrązowieją.
Migdałami posypujemy sałatkę przed podaniem, aby były chrupiące, w przeciwnym razie po schłodzeniu zmiękną.
Najlepiej smakuje schłodzona.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze