Babka gotowana
Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami.
W związku z czym mam dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół.
Dzisiaj przyszła pora na babkę gotowaną – bardzo smaczną, lekką, puszystą i wilgotną.
Pierwszy raz babkę tą jadłam kilka lat temu, którą poczęstowała mnie koleżanka, bardzo mi posmakowała i poprosiłam oczywiście o przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam.
Składniki na babkę gotowaną:
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 czubata szkl. mąki pszennej
- 1 czubata szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g margaryny
- 1 kieliszek białej wódki
- opcjonalnie 1 łyżeczka aromatu – u mnie waniliowy
dodatkowo:
- polewa czekoladowa – przepis, ewentualnie lukier – przepis lub cukier puder
- dekoracyjne stokrotki z opłatka
Jak przygotować babkę gotowaną:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem, dodając go stopniowo, aż uzyskamy puszystą, jasną masę.
Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitych jaj z cukrem, miksujemy na wolnych obrotach, by masa nie opadła.
Dodajemy przestudzoną margarynę i aromat, delikatnie miksujemy.
Na sam koniec dodajemy wódkę i ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników.
Formę do babki gotowanej z kominkiem (wys. 18, śr. 17 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Wlewamy ciasto do formy i zamykamy pokrywą.
Wstawiamy do gotującej się wody, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
Formę obciążamy, aby nie wypłynęła do góry, bo ciasto jest lekkie, zmniejszamy grzanie i przykrywamy pokrywką garnek.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godz. 15 min.
Po ugotowaniu formę otwieramy i od razu wyjmujemy babkę, aby odparowała.
Odstawiamy do wystudzenia.
Całkowicie wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem, ewentualnie lukrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze