Marynata Jerk do mięs
Dni są coraz cieplejsze i coraz bardziej słoneczne, zapewne niedługo rozpalimy grille.
Mam dla Was pyszną, choć pikantną propozycję na marynatę do mięs, np. kurczaka czy schabu.
Mięso zamarynowane w tej marynacie jest soczyste i bardzo aromatyczne. Marynata jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Wystarczy mięso w niej zanurzyć na przynajmniej 30 minut, a następnie ułożyć na grillu i czekać aż się pięknie zarumieni.
Oczywiście teraz możecie użyć do tego patelni grillowej i mięso też wyjdzie bardzo smaczne – ja obecnie tak przygotowuję mięso, bo jest smaczne i mniej kaloryczne, bo do smażenia nie trzeba używać tłuszczu.
Składniki na marynatę Jerk do mięs:
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 papryczka chili – w łagodniejszej wersji użyjcie pół papryczki
- 5 dymek
- 1 mała limonka
- 5 ząbków czosnku
- kilka kropli sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Jak przygotować marynatę Jerk do mięs:
Do moździerza przekładamy ziarenka ziela i pieprzu i rozcieramy.
Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, czosnek, dymkę, sól morską, cukier trzcinowy, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili oraz 1 łyżeczkę otartej skórki z limonki i dalej ucieramy.
Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki.
Całość dokładnie mieszamy.
W tak przygotowanej marynacie marynujemy mięso przez co najmniej 30 minut, a następnie grillujemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze