Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana zwana także kartoflaną, tarciuchem czy kartoflarzem – w zależności od regionu.
Moja mama mówiła na nią babka ziemniaczana albo “blinek”.
Gdy byłyśmy z siostrą jeszcze dziećmi w moim domu dość często babka ziemniaczana gościła na stole, takie to były czasy, że w sklepach wisiały puste haki, a na półkach stał ocet i musztarda, a wszystko w zasadzie było na kartki.
A ta potrawa wiele nie potrzebuje, w zasadzie można wykorzystać do niej resztki wędlin, kiełbas i boczku, a nawet słoninę, to co mamy w domu.
Moja mama zawsze robiła ją na oko i dodawała to co akurat było w lodówce, czyli cebulę, jakąś kiełbasę, boczek… i często piekła w prodiżu.
Pięknie zarumieniona z wierzchu, miękka i delikatna w środku i aromatyczna.
Jadłyśmy ją nawet na zimno, tak nam smakowała.
Składniki na babkę ziemniaczaną:
- 1,5 kg ziemniaków – najlepiej mączystych
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- ok. 200 g kiełbasy
- ok. 200 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować babkę ziemniaczaną:
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i ścieramy na tarce (na oczkach do tarcia ziemniaków, takie postrzępione oczka jak na placki ziemniaczane) lub tak jak ja – miksuję w kielichu miksera wraz z 1 cebulą i czosnkiem.
W przypadku wodnistych ziemniaków odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę i ją następnie odlewamy.
Dodajemy 1 startą cebulę, posiekany drobno czosnek, przyprawy, mąkę oraz jajka i dokładnie mieszamy na gładką masę.
Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę lub paseczki i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.
Gdy kiełbasa i boczek będą zarumienione dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kosteczkę i przesmażamy aż się ładnie zeszkli.
Dodajemy do utartych ziemniaków z przyprawami i mieszamy.
Masę ziemniaczaną przekładamy do 2 keksówek o długości ok. 21 cm lub 1 o dł. 30 cm, ewentualnie do blaszki 22×22 cm lub tortownicy Ø24 cm – wyłożonych papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180-200C przez około 60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Podajemy na ciepło, ale również smakuje na zimno lub pokrojona w plastry i odsmażona na patelni.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 129 kcal (100 g)
białka (B): 5,8 g
tłuszcze (T): 5,7 g
węglowodany (W): 14,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze