Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą to pomysł na smaczny obiad.
Sprawdza się także na domowych imprezach, spotkaniach towarzyskich.
Co ważne – sprawdza się jako dwudniowe danie obiadowe, bo równie dobrze smakuje odgrzane, nie tracąc nic na smaku czy wyglądzie.
Danie, które zawsze wychodzi i jest łatwe do przygotowania, ale niestety składa się z kilku etapów przygotowań, więc jest nieco pracochłonne.
Ja mam na to jednak sposób – naleśniki smażę wcześniej, tak samo beszamel gotuję wcześniej, dzięki czemu najbardziej czasochłonne elementy mam pod ręką i dalej już idzie jak z płatka.
Niemniej zachęcam do podjęcia wyzwania i przygotowania naleśników zapiekanych ze szpinakiem i fetą, bo są warte zachodu!
Składniki na naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą (12 szt.):
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
farsz:
- 450-500 g szpinaku mrożonego – u mnie całe liście
- 200 g sera feta
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta gałki muszkatołowej
sos beszamelowy:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 120 g sera żółtego
Jak przygotować naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą:
Zaczynamy od przygotowania naleśników.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, wodę, jajka oraz sól i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Ciasto odstawiamy na pół godziny – dzięki temu będą po usmażeniu elastyczne, nie będą pękały przy zwijaniu.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie smarujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny.
Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię, rozlewając po całej powierzchni. Jeśli naleje nam się za dużo ciasta możemy zlać go z powrotem do miski.
Smażymy na średnim ogniu z obu stron.
Układamy naleśniki na talerzu, jeden na drugim – nie będą wysychały i będą bardzo elastyczne.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy na jasną zasmażkę, cały czas mieszając, aby nie przypalić mąki.
Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania wlewamy mleko, tak by nie powstały grudki.
Gotujemy do zagotowania, a następnie zmniejszamy grzanie i jeszcze chwilę gotujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do sosu dodajemy połowę startego żółtego sera.
Przystępujemy do przygotowania ostatniego elementu potrawy – farszu szpinakowego.
W garnku roztapiamy masło, wrzucamy szpinak i dusimy aż wyparuje woda.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wkruszamy fetę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na naleśniki nakładamy farsz szpinakowy i zwijamy, zakładając najpierw boki, a później rolując, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekania.
Naleśniki zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą żółtego sera.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy w 180°C przez około 30 minut.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 264 kcal (1 porcja z 12)
białka (B): 11,6 g
tłuszcze (T): 14,3 g
węglowodany (W): 21,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze