Żeberka w kapuście kiszonej
Żeberka w kapuście to danie kuchni polskiej, które świetnie smakuje przy minimalnym wkładzie pracy.
Jest bardzo proste w przygotowaniu, praktycznie samo się piecze bez zaglądania, wstawiamy do piekarnika i zapominamy o potrawie na 2 godziny.
Żeberka w kapuście są rewelacyjne w smaku, delikatne, mięciutkie, rozpływają się w ustach, odchodzą od kostek i są bardzo aromatyczne.
Jest niestety też wada tej potrawy – nie jest to danie dietetyczne i na domiar złego szybko znika, nie sposób się od niego oderwać!
Polecam z całego serca!
Składniki na żeberka w kapuście kiszonej:
- 1,2 -1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- garść suszonych grzybów
- garść suszonej żurawiny (ewentualnie suszonych śliwek)
- 1 jabłko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki majeranku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka jałowca
- 2 łyżki oleju
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować żeberka w kapuście kiszonej:
Grzyby namaczamy w 1/2 szkl. wody na około 30 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wodę spod moczenia grzybów zachowujemy.
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy pomiędzy kostkami na mniejsze kawałki (po 1-2 kostki).
Nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy żeberka na rumiano z każdej strony.
Obsmażone żeberka zdejmujemy z patelni, a na patelnię przekładamy cebulę pokrojoną w piórka i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy, uważając aby się nie przypalił, bo zrobi się gorzki.
Po chwili dodajemy kiszoną kapustę (ja nie odciskam i nie płuczę kapusty, lubimy kwaśny smak kapusty), namoczone grzyby, żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko, miód oraz wszystkie przyprawy.
Mieszamy dokładnie i przesmażamy ok. 2 minut, aż wszystko się połączy.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty z przyprawami, na nią obsmażone żeberka i przykrywamy resztą kiszonej kapusty.
Podlewamy wodą spod moczenia grzybów.
Naczynie przykrywamy szczelnie pokrywką, a jeżeli nie posiadamy to folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez 2 godziny.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Hit!! Bardzo dobra potrawa, polecam na wszelkie imprezy okolicznościowe, jak i spotkania z przyjaciółmi.
Dziękuję bardzo za miłe słowa 😘 Cieszę się, że żeberka smakują, ale rzeczywiście u nas to także hit, bo rozpływają się w ustach 🙂