Bakłażan faszerowany po grecku
Bakłażany faszerowane po grecku to wegańska wariacja na temat ryby po grecku.
Danie bardzo smaczne, lekkostrawne, dietetyczne, fit, wegańskie, sycące i bogate w błonnik pokarmowy.
To także danie tanie, proste i szybkie w przygotowaniu.
Często przygotowywałam je będąc na diecie redukcyjnej.
Składniki na bakłażana faszerowanego po grecku:
- 2 bakłażany
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- biała część pora
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka erytrytolu
- szczypta chili
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy
Jak przygotować bakłażana faszerowanego po grecku:
Marchewki, pietruszkę i selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę lub piórka, a pora w półplasterki.
Na oliwie przesmażamy wszystkie warzywa, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut aż warzywa zmiękną.
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz niewielką ilość wody, gdyby farsz był za suchy.
Całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
Na koniec warzywa doprawiamy na dość zdecydowany, lekko pikantny smak.
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20-25 minut, aż bakłażany zmiękną.
Upieczone bakłażany studzimy lekko, a następnie delikatnie wydrążamy środek miąższu.
Miąższ bakłażanów siekamy i dodajemy do uduszonych wcześniej warzyw.
Wydrążone połówki bakłażanów faszerujemy warzywami.
Faszerowane bakłażany można podać od razu lub przez chwilę zapiec z piekarniku.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze