Jajecznica ze szczypiorkiem i chipsy z boczku
Dzisiaj pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim – jajecznica ze szczypiorkiem w towarzystwie chrupiących chipsów z boczku i opiekanego pieczywa.
Propozycja idealna na spokojne, leniwe weekendowe śniadanie. Nie ma tu żadnej filozofii, jest po prostu łatwo, szybko, prosto i smacznie.
Jeśli nie dołożycie pieczywa to będzie to propozycja na śniadanie w stylu diety ketogenicznej.
Usmażyć boczek to także żaden wyczyn, ale żeby był chrupiący jak chips i smaczny to podaję Wam mój niezawodny sposób.
Składniki na jajecznicę ze szczypiorkiem i chipsy z boczku (2-3 porcje):
- 6 jajek “L”
- 6 cienkich plastrów boczku wędzonego parzonego (ok. 100 g)
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypiorek
Jak przygotować jajecznicę ze szczypiorkiem i chipsy z boczku:
Na suchej i zimnej patelni układamy plastry boczku, włączamy grzanie i na średnim ogniu smażymy do czasu aż się powoli wytopi tłuszcz i zbrązowieje.
Odwracamy plastry boczku na drugą stronę i smażymy do zarumienienia, a następnie zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Chips po ściągnięciu z patelni jest dość miękki, ale gdy lekko przestygnie stanie się chrupiący.
Jajka myjemy i wybijamy pojedynczo do naczynia, sprawdzając świeżość jaj.
Rozkłócamy widelcem, napowietrzając by po usmażeniu była puszysta; doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wlewamy na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku.
Smażymy na niewielkim ogniu, powoli, cały czas mieszając aż się zetnie do ulubionej konsystencji – mniej lub bardziej ściętej.
Finalnie dodajemy posiekany szczypiorek i podajemy w towarzystwie chipsów z boczku i opiekanego pieczywa.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok.865 kcal (całość bez pieczywa)
białka (B): 60,5 g
tłuszcze (T): 67,9 g
węglowodany (W): 2,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze