Barszcz ukraiński najprostszy

Zapraszam na barszcz ukraiński.

Dzisiaj w wersji najprostszej, bez dodatku zakwasu buraczanego i bez pomidorów, czyli taki a la ukraiński, ale bardzo smaczny, więc podaję Wam przepis.

Barszcz można przygotować w wersji warzywnej lub na mięsie, np. wołowinie, wieprzowinie, kurczaku czy indyku – moja dzisiejsza wersja jest na skrzydełkach z kurczaka. 

Składniki na barszcz ukraiński najprostszy:

  • 200 g suchej fasoli, np. piękny Jaś
  • 4 duże buraki – ja użyłam podłużnych
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 2 listki laurowe
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • opcjonalnie 1/2 szkl. śmietany do zabielenia 


Jak przygotować barszcz ukraiński najprostszy:

Fasolę namaczamy na noc w wodzie.

Do garnka wkładamy mięso i namoczoną fasolę, zalewamy wodą około 2-3 litrów i gotujemy aż mięso i fasola będą miękkie.

Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i pora, ziemniaki i buraki; dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty – gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut.

Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz zaprawiamy zupę octem lub sokiem z cytryny.

Doprawiamy także do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

Na tym etapie można zupę zabielić śmietaną lub podać z kleksem śmietany.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy