Barszcz ukraiński najprostszy
Zapraszam na barszcz ukraiński.
Dzisiaj w wersji najprostszej, bez dodatku zakwasu buraczanego i bez pomidorów, czyli taki a la ukraiński, ale bardzo smaczny, więc podaję Wam przepis.
Barszcz można przygotować w wersji warzywnej lub na mięsie, np. wołowinie, wieprzowinie, kurczaku czy indyku – moja dzisiejsza wersja jest na skrzydełkach z kurczaka.
Składniki na barszcz ukraiński najprostszy:
- 200 g suchej fasoli, np. piękny Jaś
- 4 duże buraki – ja użyłam podłużnych
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- 2 listki laurowe
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2-3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- opcjonalnie 1/2 szkl. śmietany do zabielenia
Jak przygotować barszcz ukraiński najprostszy:
Fasolę namaczamy na noc w wodzie.
Do garnka wkładamy mięso i namoczoną fasolę, zalewamy wodą około 2-3 litrów i gotujemy aż mięso i fasola będą miękkie.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i pora, ziemniaki i buraki; dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty – gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut.
Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz zaprawiamy zupę octem lub sokiem z cytryny.
Doprawiamy także do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.
Na tym etapie można zupę zabielić śmietaną lub podać z kleksem śmietany.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze