Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z czosnkiem niedźwiedzim


Chleb z kaszy gryczanej to ostatnimi czasy chleb, który piekę namiętnie, bo jest przepyszny, bezglutenowy, bez jajek, bez drożdży, bez mąki czy zakwasu.

Jego przygotowanie zajmuje chwilę, jest dziecinie prosty w przygotowaniu.


Składniki na bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z czosnkiem niedźwiedzim:

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej białej
  • 400 ml (2 niepełne szkl.) wody
  • 1 czubata łyżeczka soli 
  • 1 łyżka octu jabłkowego – opcjonalnie, można pominąć 
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 10 g siemienia lnianego złocistego
  • 10 g czarnuszki
  • 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego


Jak przygotować bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z czosnkiem niedźwiedzim:

Kaszę dokładnie płuczemy, kilkukrotnie, aż woda będzie czysta.

Przekładamy do słoika lub innego naczynia i wlewamy 2 niepełne szklanki wody, najlepiej filtrowanej. 

Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny do sfermentowania, w miejsce o pokojowej temperaturze – ja zostawiam na kuchennym blacie. 

Co jakiś czas należy przemieszać kaszę, aby równomiernie fermentowała.

Po tym czasie dodajemy sól i ewentualnie ocet jabłkowy.

Całość miksujemy, ale nie na papkę, tylko tak, aby widoczne były kawałki kaszy – chleb lepiej wygląda i smakuje.

Teraz dodajemy ziarna i czosnek niedźwiedzi, część możemy zostawić do posypania wierzchu chleba.

Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.

Po godzinie masę mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją góra – dół i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60-70 minut do lekkiego zarumienienia. 

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia na kratce.

Dobrze wystudzony chleb możemy pokroić i zajadać.

Chlebek ten możemy także zamrozić – kroimy na kromki, dzielimy na porcje i w woreczkach, np. strunowych, zamrażamy. 

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 1340 kcal (całość bez dodatków)
białka (B): 48,0g
tłuszcze (T): 12,4 g
węglowodany (W): 248,0 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Pasta z ciecierzycy z ogórkiem kiszonym

06-02-2023 

Koktajl owsiano-sojowy stracciatella

01-02-2023 

Pierogi z boczniakami

25-01-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy