Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z czosnkiem niedźwiedzim
Chleb z kaszy gryczanej to ostatnimi czasy chleb, który piekę namiętnie, bo jest przepyszny, bezglutenowy, bez jajek, bez drożdży, bez mąki czy zakwasu.
Jego przygotowanie zajmuje chwilę, jest dziecinie prosty w przygotowaniu.
Składniki na bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z czosnkiem niedźwiedzim:
- 400 g kaszy gryczanej niepalonej białej
- 400 ml (2 niepełne szkl.) wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżka octu jabłkowego – opcjonalnie, można pominąć
- 50 g słonecznika łuskanego
- 10 g siemienia lnianego złocistego
- 10 g czarnuszki
- 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Jak przygotować bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej z czosnkiem niedźwiedzim:
Kaszę dokładnie płuczemy, kilkukrotnie, aż woda będzie czysta.
Przekładamy do słoika lub innego naczynia i wlewamy 2 niepełne szklanki wody, najlepiej filtrowanej.
Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny do sfermentowania, w miejsce o pokojowej temperaturze – ja zostawiam na kuchennym blacie.
Co jakiś czas należy przemieszać kaszę, aby równomiernie fermentowała.
Po tym czasie dodajemy sól i ewentualnie ocet jabłkowy.
Całość miksujemy, ale nie na papkę, tylko tak, aby widoczne były kawałki kaszy – chleb lepiej wygląda i smakuje.
Teraz dodajemy ziarna i czosnek niedźwiedzi, część możemy zostawić do posypania wierzchu chleba.
Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
Po godzinie masę mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją góra – dół i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60-70 minut do lekkiego zarumienienia.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
Dobrze wystudzony chleb możemy pokroić i zajadać.
Chlebek ten możemy także zamrozić – kroimy na kromki, dzielimy na porcje i w woreczkach, np. strunowych, zamrażamy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 1340 kcal (całość bez dodatków)
białka (B): 48,0g
tłuszcze (T): 12,4 g
węglowodany (W): 248,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze