Pierogi z boczniakami
Uwielbiam pierogi ❤️
Pierogi to dla mnie temat rzeka, bo sposobów na ich przygotowanie jest nieskończenie wiele.
Można przygotować je na słodko i w wersji wytrawnej.
Oczywiście sposobów na ciasto też jest wiele, znam kilka.
Boczniakami obdarował nas kolega męża, wielbiciel natury i obcowania z nią.
Przechadzając się po lesie nazbierał przepięknych i dorodnych okazów boczniaka.
Dostaliśmy papierową torbę z boczniakami, które z tymi ze sklepu nie wiele mają wspólnego, chyba tylko nazwę.
Pyszne, aromatyczne i pachnące, a po obróbce termicznej uwolniły jeszcze głębszy smak, zapach i aromat, bardzo grzybowy, chyba nawet bardziej niż inne leśne grzyby. Wyjątkowe doznania smakowe.
Na pierwszy ogień poszły pierogi z boczniakami.
Pierogi wyszły przepyszne, nie mogliśmy się wprost ich najeść tak nam smakowały. Tak pysznych pierogów z grzybami chyba nigdy nie jadłam, ale to oczywiście za sprawą boczniaków prosto z polskiego lasu.
Metallica (vel Dziki) dziękujemy za boczniaki, najlepsze na świecie, ever!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pierogi z boczniakami (około 30 sztuk):
ciasto na pierogi:
- 3 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl. wrzątku
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
farsz z boczniaków:
- 500 g boczniaków – u mnie leśne
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/3 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki masła klarownego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pierogi z boczniakami:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pierogi.
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Tworzymy kopczyk, a po środku robimy wgłębienie, w które powoli wlewamy wrzącą wodę, cały czas mieszamy łyżką i zabieramy mąkę, dolewamy cały czas wodę.
Gdy składniki wstępnie połączymy dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy aż utworzy nam się kula.
Ciasto wyrabiamy dokładnie, aż będzie sprężyste, elastyczne, gładkie i miękkie,nie będzie się kleiło do dłoni. Trwa to około 5-10 minut.
Ciasto przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie, gdy ciasto odpoczywa i wiąże gluten zabieramy się za przygotowanie farszu grzybowego.
Boczniaki oczyszczamy ręcznikiem papierowym lub pędzelkiem, nie moczymy i nie myjemy pod wodą, gdyż ją chłoną jak gąbka.
Następnie boczniaki bardzo drobno siekamy, możemy także użyć blendera z przystawką do siekania cebuli – sprawdza się idealnie.
Cebulę również drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane.
Wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy, często mieszając, aby się nie przypaliła.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, paprykę, tymianek oraz cząber i przesmażamy dosłownie kilka sekund.
Dorzucamy posiekane boczniaki i smażymy aż zmiękną, stracą objętość i odparują płyn.
Dolewamy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przystępujemy do lepienia pierogów.
Po odpoczynku ciasto ponownie wyrabiamy, a następnie dzielimy na 3 części, jedną z nich wałkujemy na cienki placek, a resztę przykrywamy lekko wilgotną ściereczką, aby ciasto nie obsychało. Ciasta nie musimy podsypywać mąką podczas zagniatania i wałkowania.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub urządzenia do lepienia pierogów.
W dużym garnku zagotowujemy wodę.
Na środek każdego krążka kładziemy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi, dokładnie, aby się nie rozkleiły podczas gotowania; możemy zrobić ozdobną falbankę, która dodatkowo zabezpiecza pierogi przed rozklejeniem.
Pierogi układamy na desce i przykrywamy ściereczką.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek.
Podajemy okraszone, np. zeszkloną cebulą.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 68 kcal (1 pieróg)
białka (B): 2,5 g
tłuszcze (T): 1,8 g
węglowodany (W): 9,8 g błonnik (f): 1,69 g
******
Udostępnij na:
Komentarze