Ciasto kawowe
Ciasto kawowe to propozycja ciasta do kawy, herbaty, kubka mleka czy kakao.
Bardzo smaczne, kawowe, wilgotne, puszyste, a do tego bardzo łatwo się je robi.
By jeszcze bardziej podkreślić kawowy smak ciasta polane zostało lukrem kawowym.
Jeśli nigdy nie próbowaliście ciasta kawowego to polecam Wam wypróbować!
Składniki na ciasto kawowe:
ciasto:
- 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. mleka
lukier kawowy:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka mleka
Jak przygotować ciasto kawowe:
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Następnie, cały czas ucierając masę, dodajemy po jednym jajku.
W kolejnym kroku dodajemy wystudzoną kawę i ucieramy chwilkę.
Czasami masa wygląda na zwarzoną, tak może zareagować masło po dodaniu kawy, ale nie przejmujcie się tym.
Suche składniki, a więc mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito.
Dodajemy stopniowo do masy maślanej i miksujemy około 2 minut.
Ciasto przekładamy do keksówki (wym. 11 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, z włączoną funkcją pieczenia góra-dół.
Pieczemy przez około 45 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy dokładnie przez ponad 2 godziny.
Dopiero po tym czasie możemy przygotować lukier kawowy.
W tym celu cukier puder mieszamy z kawą rozpuszczalną i dodajemy łyżeczkę mleka, ucieramy do uzyskania gładkiego lukru.
Gotowym lukrem dekorujemy ciasto.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Wygląda zachęcająco. Czy można użyć zwykłej mąki?
Witam, można użyć mąki zwykłej pszennej! 😉
Dziękuję ☺️ pozdrawiam
czemu mi nie wyrosło?:(
Bardzo mi przykro, a czy przygotowałaś ciasto według przepisu i czy był dodany proszek do pieczenia? Wiele osób robiło, każdemu wychodzi 😉 Pozdrawiam, udanych wypieków!
Dziś upieklam☺️ bardzo dobre. Tylko lukier taka skorupa wyszła, kruszaca się.
Cieszę się, że ciasto się udało! Martwi mnie tylko, że lukier nie za bardzo.
Być może za mało było mleka.
Dziękuję za skorzystanie z przepisu – pozdrawiam serdecznie!
Witam,
Mi się całe zwarzylo. Dałam do piekarnika i zobaczę co wyjdzie 🙄
Dzień dobry,
jak pisałam w poście, to się czasami zdarza po dodaniu kawy, to zależy od kawy, ale nie ma się czym przejmować, masa wygląda na zwarzoną, ale ciasto na pewno wyjdzie 🙂 Wiele osób już piekło to ciasto i zawsze wychodzi 🙂
Pozdrawiam!
Dłączego lukru nie można dać od razu na ciepłe ciasto?
Ponieważ ciepłe ciasto wchłonie lukier, pozdrawiam 😉
A czy mąki zwykle trzeba użyć szklankę czyli około 160 gram czy może mniej lub więcej
Używamy w takiej samej ilości jak mąkę orkiszową, czyli 1 szkl. 🙂
Czy można użyć parzonej sypanej kawy?
Nie próbowałam 🤔
Czy to jest możliwe żeby zważyło się już podczas ucierania masła z cukrem? I jeszcze, czy do ciasta daje się cukier puder czy zwykły cukier?
Nie spotkałam się żeby masło z cukrem się zwarzyło, być może było za długo ubijane i zostało przebite.
Czasami masło może się zwarzyć po dodaniu jajek czy płynu, ale to w niczym nie przeszkadza. Składniki powinny być w tej samej temperaturze.
Do ciasta dodajemy cukier, ale cukier puder też jest okej.
Ciasto godne polecenia . Robiłam dokladnie wg przepisu i wyszło ok. Robi się bardzo szybko.Jest wilgotne i ma pyszny kawowy smak .
Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje 🙂Dokładnie, trzeba się trzymać receptury i ciasto zawsze wyjdzie😍