Ciasto kawowe

Ciasto kawowe to propozycja ciasta do kawy, herbaty, kubka mleka czy kakao.

Bardzo smaczne, kawowe, wilgotne, puszyste, a do tego bardzo łatwo się je robi.

By jeszcze bardziej podkreślić kawowy smak ciasta polane zostało lukrem kawowym.

Jeśli nigdy nie próbowaliście ciasta kawowego to polecam Wam wypróbować!


Składniki na ciasto kawowe:

ciasto:

  • 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. mleka

lukier kawowy:

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka mleka


Jak przygotować ciasto kawowe:

Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę.

Następnie, cały czas ucierając masę, dodajemy po jednym jajku.

W kolejnym kroku dodajemy wystudzoną kawę i ucieramy chwilkę.

Czasami masa wygląda na zwarzoną, tak może zareagować masło po dodaniu kawy, ale nie przejmujcie się tym.

Suche składniki, a więc mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy przez sito.

Dodajemy stopniowo do masy maślanej i miksujemy około 2 minut.

Ciasto przekładamy do keksówki (wym. 11 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, z włączoną funkcją pieczenia góra-dół.

Pieczemy przez około 45 minut, do tzw. “suchego patyczka”.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy dokładnie przez ponad 2 godziny.

Dopiero po tym czasie możemy przygotować lukier kawowy.

W tym celu cukier puder mieszamy z kawą rozpuszczalną i dodajemy łyżeczkę mleka, ucieramy do uzyskania gładkiego lukru.

Gotowym lukrem dekorujemy ciasto.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweKlaudia | 25-08-2020

    Wygląda zachęcająco. Czy można użyć zwykłej mąki?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 25-08-2020

    Witam, można użyć mąki zwykłej pszennej! 😉

  • Zdjęcie profiloweKlaudia | 25-08-2020

    Dziękuję ☺️ pozdrawiam

  • Zdjęcie profiloweMagdalena | 07-09-2020

    czemu mi nie wyrosło?:(

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 09-09-2020

    Bardzo mi przykro, a czy przygotowałaś ciasto według przepisu i czy był dodany proszek do pieczenia? Wiele osób robiło, każdemu wychodzi 😉 Pozdrawiam, udanych wypieków!

  • Zdjęcie profiloweKlaudia Śliwińska | 11-09-2020

    Dziś upieklam☺️ bardzo dobre. Tylko lukier taka skorupa wyszła, kruszaca się.

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 12-09-2020

    Cieszę się, że ciasto się udało! Martwi mnie tylko, że lukier nie za bardzo.
    Być może za mało było mleka.
    Dziękuję za skorzystanie z przepisu – pozdrawiam serdecznie!

  • Zdjęcie profiloweOla | 19-09-2020

    Witam,
    Mi się całe zwarzylo. Dałam do piekarnika i zobaczę co wyjdzie 🙄

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 19-09-2020

    Dzień dobry,
    jak pisałam w poście, to się czasami zdarza po dodaniu kawy, to zależy od kawy, ale nie ma się czym przejmować, masa wygląda na zwarzoną, ale ciasto na pewno wyjdzie 🙂 Wiele osób już piekło to ciasto i zawsze wychodzi 🙂
    Pozdrawiam!

  • Zdjęcie profiloweJustyna | 21-09-2020

    Dłączego lukru nie można dać od razu na ciepłe ciasto?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 26-09-2020

    Ponieważ ciepłe ciasto wchłonie lukier, pozdrawiam 😉

  • Zdjęcie profiloweKinia | 18-10-2020

    A czy mąki zwykle trzeba użyć szklankę czyli około 160 gram czy może mniej lub więcej

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 18-10-2020

    Używamy w takiej samej ilości jak mąkę orkiszową, czyli 1 szkl. 🙂

  • Zdjęcie profiloweKlaudia | 28-09-2021

    Czy można użyć parzonej sypanej kawy?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 28-09-2021

    Nie próbowałam 🤔

  • Zdjęcie profiloweKatarzyna | 11-12-2021

    Czy to jest możliwe żeby zważyło się już podczas ucierania masła z cukrem? I jeszcze, czy do ciasta daje się cukier puder czy zwykły cukier?

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 12-12-2021

    Nie spotkałam się żeby masło z cukrem się zwarzyło, być może było za długo ubijane i zostało przebite.
    Czasami masło może się zwarzyć po dodaniu jajek czy płynu, ale to w niczym nie przeszkadza. Składniki powinny być w tej samej temperaturze.
    Do ciasta dodajemy cukier, ale cukier puder też jest okej.

  • Zdjęcie profiloweMargaret | 16-02-2022

    Ciasto godne polecenia . Robiłam dokladnie wg przepisu i wyszło ok. Robi się bardzo szybko.Jest wilgotne i ma pyszny kawowy smak .

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 16-02-2022

    Bardzo się cieszę, że ciacho smakuje 🙂Dokładnie, trzeba się trzymać receptury i ciasto zawsze wyjdzie😍