Babka majonezowa

Wielkanoc coraz bliżej!

Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam na święta babkę na bazie majonezu, która wychodzi bardzo, ale to bardzo smaczna, delikatna i puszysta.

Wbrew pozorom majonezu w babce wcale nie czuć, więc nie obawiajcie się jej upiec!


Składniki na babkę majonezową:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy – ja użyłam 2 łyżeczki domowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 spore łyżki majonezu
  • aromat cytrynowy – wg uznania (ja dałam 1 łyżeczkę)

lukier:

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 niepełna łyżka mleka
  • kilka kropli soku z cytryny lub limonki 

do dekoracji:

  • bakalie – ja użyłam suszonej żurawiny


Jak przygotować babkę majonezową:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.

Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na wolnych obrotach.

Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i stopniowo w miarę miksowania przesiewamy do masy jajecznej.

Dodajemy aromat i majonez, dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.

Ciasto przekładamy do formy na babkę (u mnie wym. 24,5×10,5 cm z kominkiem) wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170°C.

Po upieczeniu babkę pozostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy