Babka majonezowa
Wielkanoc coraz bliżej!
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam na święta babkę na bazie majonezu, która wychodzi bardzo, ale to bardzo smaczna, delikatna i puszysta.
Wbrew pozorom majonezu w babce wcale nie czuć, więc nie obawiajcie się jej upiec!
Składniki na babkę majonezową:
- 1/2 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy – ja użyłam 2 łyżeczki domowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 spore łyżki majonezu
- aromat cytrynowy – wg uznania (ja dałam 1 łyżeczkę)
lukier:
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 niepełna łyżka mleka
- kilka kropli soku z cytryny lub limonki
do dekoracji:
- bakalie – ja użyłam suszonej żurawiny
Jak przygotować babkę majonezową:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i stopniowo w miarę miksowania przesiewamy do masy jajecznej.
Dodajemy aromat i majonez, dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki.
Ciasto przekładamy do formy na babkę (u mnie wym. 24,5×10,5 cm z kominkiem) wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 170°C.
Po upieczeniu babkę pozostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze