Lin smażony
Podczas pobytu na urlopie na wsi miałam okazję przyrządzić pyszne smażone liny, które złowił mąż mojej przyjaciółki.
Ryba przyprawiona mieszanką przypraw wyszła aromatyczna, pełna smaku i z chrupiącą skórką.
Polecam! Koniecznie wypróbujcie!
Składniki na lina smażonego:
- świeże liny
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- słodka papryka
- kolendra mielona
- kilka roztartych ziarenek gorczycy
- 2-3 roztarte ziarenka jałowca
- majeranek
- rozmaryn
- chili
- cytryna
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować lina smażonego:
Ryby skrobiemy z łusek, wypatraszamy, płuczemy i osuszamy.
Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy, a następnie odstawiamy na kilka minut, aby ryba przeszła smakiem przypraw.
Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obu stron na złoty kolor, ewentualnie upiec na grillu bez dodatku tłuszczu.
Podajemy z plasterkami cytryny.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze