Blok lodowy z owocami leśnymi
Temperatury cały czas szaleją, słupek rtęci podnosi się coraz wyżej.
Przy takich upałach moja rodzina nie chce jeść obiadów, jadłaby tylko lody i sorbety.
Nawet nie mam siły włączyć palnika by coś usmażyć, nie wspomnę o piekarniku.
Stąd też dzisiaj propozycja na bardzo fajny deser lodowy w formie bloku lodowego z kawałkami całych owoców i musem owocowym, który jest przepyszny!
Bardzo chłodzący, lekki, mocno owocowy i przede wszystkim orzeźwiający z lekko kwaskowatą nutką owoców.
Przygotujcie sobie taki deser w domu!
Składniki na blok lodowy z owocami leśnymi:
- 2 szkl. owoców leśnych (u mnie jagody, borówki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki)
- 400 g śmietany kremówki 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2-4 łyżek cukru pudru – wg uznania, do słodkości
Jak przygotować blok lodowy z owocami leśnymi:
Owoce myjemy, przebieramy i około 2-3 łyżek zostawiamy w całości, resztę miksujemy na mus.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i 1-2 łyżkami cukru pudru; schłodzony jogurt ubijamy z cukrem pudrem (1-2 łyżkami), tak żeby się dobrze napowietrzył.
Do ubitej kremówki dodajemy zmiksowany jogurt i chwilę miksujemy na wolnych obrotach.
Zmiksowane na mus owoce dodajemy do masy jogurtowo-śmietanowej – tak około 2/3, resztę zostawiamy – i delikatnie łączymy łyżką, tak aby uzyskać wzór marmurku.
Na spód foremki keksowej wyłożonej folią spożywczą (ja użyłam foremki silikonowej, której już nie trzeba wykładać folią) wykładamy 1/3 masy i wyrównujemy.
Na tą warstwę wysypujemy całe owoce, które na początku odłożyliśmy, przykrywamy kolejną częścią masy, polewamy pozostawionym musem, którego nie dodaliśmy do masy i przykrywamy ostatnią częścią masy jogurtowo-śmietanowej.
Całość wyrównujemy i ostukujemy o blat lub deseczkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wierzch foremki przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i przenosimy do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na noc, aby deser dobrze się zmroził.
Przed podaniem deser dekorujemy zamrożonymi owocami leśnymi i listkami melisy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze