Blok lodowy z owocami leśnymi

Temperatury cały czas szaleją, słupek rtęci podnosi się coraz wyżej.

Przy takich upałach moja rodzina nie chce jeść obiadów, jadłaby tylko lody i sorbety.

Nawet nie mam siły włączyć palnika by coś usmażyć, nie wspomnę o piekarniku.

Stąd też dzisiaj propozycja na bardzo fajny deser lodowy w formie bloku lodowego z kawałkami całych owoców i musem owocowym, który jest przepyszny!

Bardzo chłodzący, lekki, mocno owocowy i przede wszystkim orzeźwiający z lekko kwaskowatą nutką owoców.

Przygotujcie sobie taki deser w domu!


Składniki na blok lodowy z owocami leśnymi:

  • 2 szkl. owoców leśnych (u mnie jagody, borówki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki)
  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2-4 łyżek cukru pudru – wg uznania, do słodkości 


Jak przygotować blok lodowy z owocami leśnymi:

Owoce myjemy, przebieramy i około 2-3 łyżek zostawiamy w całości, resztę miksujemy na mus.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i 1-2 łyżkami cukru pudru; schłodzony jogurt ubijamy z cukrem pudrem (1-2 łyżkami), tak żeby się dobrze napowietrzył.

Do ubitej kremówki dodajemy zmiksowany jogurt i chwilę miksujemy na wolnych obrotach.

Zmiksowane na mus owoce dodajemy do masy jogurtowo-śmietanowej – tak około 2/3, resztę zostawiamy – i delikatnie łączymy łyżką, tak aby uzyskać wzór marmurku.

Na spód foremki keksowej wyłożonej folią spożywczą (ja użyłam foremki silikonowej, której już nie trzeba wykładać folią) wykładamy 1/3 masy i wyrównujemy.

Na tą warstwę wysypujemy całe owoce, które na początku odłożyliśmy, przykrywamy kolejną częścią masy, polewamy pozostawionym musem, którego nie dodaliśmy do masy i przykrywamy ostatnią częścią masy jogurtowo-śmietanowej.

Całość wyrównujemy i ostukujemy o blat lub deseczkę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.  

Wierzch foremki przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i przenosimy do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na noc,  aby deser dobrze się zmroził.

Przed podaniem deser dekorujemy zamrożonymi owocami leśnymi i listkami melisy. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy