Pasta z bobu i awokado
Ostatnio, podczas tych strasznych upałów, jakoś mniej chce się jeść, ale jeść trzeba – kropka i koniec!
Staram się w takie dni przygotowywać potrawy nie wymagające stania przy gotujących się garnkach i nie włączam piekarnika, chcąc w ten sposób ograniczyć podwyższanie temperatury otoczenia.
W takim czasie powstają dania szybkie, proste i lekkostrawne.
Taką warzywną pastę można podać jako smarowidełko do pieczywa, tortilli, nachos czy focacci.
Pasta jest ekspresowa do przygotowania, o ile macie już ugotowany bób – jedyną niedogodność stanowi niestety obranie z łupin bobu, ale do tej czynności można zagonić dzieci lub biednego męża.
Składniki na pastę z bobu i awokado:
- 350 g ugotowanego bobu – jak ugotować bób podawałam tutaj
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka oleju lnianego lub innego
- 2 szczypty suszonych płatków chili
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 4-6 listków świeżej bazylii
- 1-2 gałązki świeżego oregano
- kilka kropli soku z limonki
Jak przygotować pastę z bobu i awokado:
Ugotowany, ostudzony bób obieramy z łupinek.
Bób, miąższ z awokado i resztę składników pasty przekładamy do blendera i miksujemy na pastę, bardziej lub mniej zmiksowaną; można także rozgnieść widelcem.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze