Lemoniada arbuzowa

Arbuz kojarzy się z latem, a skoro mamy lato to na pewno kojarzy się z nim lemoniada.

Latem pijemy więcej, nie tylko wody, ale innych chłodzących napojów, mamy większe pragnienie, bo jest cieplej.

Lemoniada przede wszystkim kojarzy się nam z lemoniadą z cytryn, a ja mam dla Was propozycję na lemoniadę z arbuza – pyszna i doskonale orzeźwiająca!


Składniki na lemoniadę arbuzową:

  • 1/2 arbuza – ja użyłam arbuza premium, bezpestkowego
  • 2-3 limonki
  • erytrytol do smaku lub inne słodzidło
  • świeża mięta
  • ok. 2 szkl. wody – ja dodałam lekko gazowanej, ale może być zwykła, przefiltrowana woda
  • kostki lodu


Jak przygotować lemoniadę arbuzową:

Z połowy arbuza wyjmujemy łyżką miąższ, blendujemy, a następnie przecedzamy przez sitko.

Dodajemy sok wyciśnięty z 2 limonek, listki mięty i dosładzamy do smaku (mój arbuz był bardzo słodki, więc nie dodawałam erytrytolu).

Dolewamy wodę, ok. 2 szkl. – smak powinien być dość wyraźny, nie za wodnisty.

W razie potrzeby możemy dodać więcej soku z limonki,  aby uzyskać zrównoważony, a zarazem orzeźwiający smak.

Pół limonki kroimy w plasterki i dodajemy do lemoniady.

Mieszamy, aby smaki się połączyły. 

Lemoniadę schładzamy. 

Przed podaniem mieszamy, dorzucamy kostki lodu wedle uznania i przybieramy listkami mięty.

Smacznego ochłodzenia!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy