Fit zapiekanki z warzywami, mozzarellą i parmezanem
Fit zapiekanki z warzywami, mozzarellą i parmezanem to pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację.
My przeważnie jemy zapiekanki na kolację jako ciekawszy zamiennik zwykłych kanapek.
Zapiekanki wcale nie muszą być nafaszerowane niezdrowymi kaloriami. Można przygotować je w zdrowym wydaniu i takie, które można jeść nawet na deficycie kalorycznym.
Dieta wcale nie musi być złem koniecznym, nudna i bez smaku.
Fit zapiekanki podałam z ekspresowym sosem z passaty pomidorowej doprawionej ziołami i czosnkiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą oraz lekką (odtłuszczoną) mozzarellą i płatkami parmezanu.
Wyszło nie tylko kolorowo, zdrowo, ale smacznie i z dobrym makro.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na fit zapiekanki z warzywami, mozzarellą i parmezanem (2 porcje):
- 2 bułki grahamki (po 70 g)
- 6 pieczarek (120 g)
- 100 g papryki czerwonej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30 g)
- 4 plastry mozzarelli light (60 g)
- 1 łyżka płatków parmezanu (10 g)
- 2 łyżeczki szczypiorku posiekanego (10 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
sos:
- 100 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 ząbka czosnku lub 2 szczypty suszonego
- 2 szczypty soli himalajskiej
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 2 szczypty erytrytolu
Jak przygotować fit zapiekanki z warzywami, mozzarellą i parmezanem:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem.
Zaczynamy od przygotowania sosu do zapiekanek.
W miseczce łączymy passatę z oregano, czosnkiem, solą, pieprzem i erytrytolem.
Bułki przekrawamy wzdłuż na pół i skrapiamy oliwą.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę i odsączamy kukurydzę z zalewy.
Na bułki nakładamy sos, a następnie układamy kolejno plastry pieczarek, paprykę, kukurydzę i plastry mozzarelli.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści, a bułki staną chrupiące.
Gotowe zapiekanki posypujemy płatkami parmezanu i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 353 kcal (1 porcja – 1 bułka)
białka (B): 19,3 g
tłuszcze (T): 8,7 g
węglowodany (W): 51,4 g błonnik: 8,23 g
******
Udostępnij na:
Komentarze