Brownie z awokado
Zapraszam Was na małą rozpustę! A jak! Trzeba jakoś sobie radzić z jesienną chandrą!
Dzisiaj pyszne brownie bez dodatku mąki, bez masła, za to mocno czekoladowe, jedwabiście gładkie i wilgotne za sprawą dodatku aksamitnego, dojrzałego awokado.
To brownie jest pyszne, koniecznie musicie wypróbować!
Bajeczne i godne polecenia – u mnie znika w ekspresowym tempie.
Składniki na brownie z awokado:
- 200 g ciemnej czekolady – u mnie 74%
- 4 jajka
- 1 łyżka kawy instant
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao gorzkiego + do oprószenia wierzchu
- szczypta soli
- 50 g orzechów włoskich (wyłuskanych)
- 2 dojrzałe awokado
- 1/4 szkl. mleka kokosowego (lub zwierzęcego)
Jak przygotować brownie z awokado:
Orzechy włoskie mielimy na mąkę.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z kawą umieszczamy w rondelku nad kąpielą wodną.
Czekamy aż czekolada się rozpuści, będzie gładka i lśniąca.
Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii.
Dodajemy kakao, sól, mąkę z orzechów i schłodzoną rozpuszczoną czekoladę.
Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i umieszczamy wraz z mlekiem w dzbanku blendera. Miksujemy na gładki mus.
Mus z awokado dodajemy do ciasta i mieszamy całość łyżką.
Ciasto wlewamy do formy (wym. górny 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzone brownie oprószamy gorzkim kakao.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze