Szarlotka z budyniem na kruchym cieście
Bardzo pyszne ciasto – szarlotka na bardzo kruchym spodzie z budyniem i nutką cynamonu.
Rodzina się nim zajada, jest przepyszne!!!
Polecam 🙂
Składniki na szarlotkę z budyniem na kruchym cieście:
kruche ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru pudru (jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta dodajcie 3/4 szkl.)
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru (dodajcie jeśli używacie budyniu bez cukru)
Jak przygotować szarlotkę z budyniem na kruchym cieście::
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kosteczkę oraz żółtka.
Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części: ok. 60% i 40%.
Oba kawałki ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
Blachę do pieczenia (wym.34×26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na spód na tarce o dużych oczkach większą część zamrożonego ciasta.
Podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Odstawiamy do wystudzenia.
Umyte jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie i zaczynamy smażyć.
Gdy jabłka zmiękną i rozgotują się na mus, ale z widocznymi większymi kawałkami, wyłączamy grzanie i dodajemy cynamon i cukier trzcinowy. Odstawiamy do wystudzenia.
Z 750 ml mleka odlewamy ok. 2/3 szkl., w której rozpuszczamy budynie, dodając cukier do smaku (ok. 4 łyżek).
Resztę mleka zagotowujemy.
Gdy mleko zagotuje się wlewamy rozpuszczone w mleku budynie z cukrem i gotujemy aż masa zgęstnieje i zniknie mączny posmak budyniu.
Podpieczony i ostudzony spód delikatnie posypujemy bułką tartą (dzięki temu zabiegowi bułka wchłonie wilgoć z jabłek i ciasto nie rozmięknie), wykładamy jabłka oraz gorący budyń.
Na gorący budyń ścieramy mniejszą zamrożoną część ciasta.
Całość pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze