Pierogi pieczone z mięsem mielonym i dynią
Pieczone pierogi to propozycja na ciepły obiad, przekąskę czy imprezę typu imieniny, urodziny czy nawet Sylwestra. Podane z gorącym barszczykiem świetnie smakują.
Proste do przygotowania i szybkie, bo ciasto, którego używam do przygotowania pieczonych pierogów jest krucho-drożdżowe, które nie wymaga wyrastania, zaraz po zagnieceniu jest gotowane do nadziewania i pieczenia.
Składniki na pierogi pieczone z mięsem mielonym i dynią:
ciasto krucho-drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 180 g margaryny
- 6 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 szczypty soli
farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 250 g dyni
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki majeranku
- 2 szczypty cząbru
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka kropli sosu tabasco lub szczypta chili
- 1 łyżka oleju
dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania
Jak przygotować pierogi pieczone z mięsem mielonym i dynią:
Zaczynamy od przygotowania farszu: cebulę kroimy w kosteczkę, dynię ścieramy na dużych oczkach tarki i szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy mięso mielone i dokładnie mięso rozdrabniamy łopatką.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, przyprawy i smażymy aż mięso straci surowość.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy ciasto na pierogi: mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy.
Odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn podrósł.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy margarynę i całość siekamy.
Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki, szybko i dokładnie zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy i szklanką lub kubkiem wycinamy kółka.
Na środku każdego kółka układamy po łyżce farszu, zlepiamy bardzo dokładnie brzegi i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste z wierzchu.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze