Budyń jaglany
Przygotowałam lekki deser – budyń jaglany, który można podać także na sycące, treściwe i zdrowe śniadanie.
Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, bo często mam ugotowaną poprzedniego dnia kaszę, a rano dolewam mleko, podgrzewam i miksuję.
Idealnie sprawdza się podczas jesieni i zimy.
Taki budyń jest lekkostrawny, bezglutenowy i wprost idealny dla dzieci, podany z ulubionym sokiem owocowym lub świeżymi owocami na pewno im zasmakuje.
Składniki na budyń jaglany:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. mleka
- 1/4 laski wanilii
- syrop z agawy, miód, stewia, ksylitol lub cukier do smaku
Jak przygotować budyń jaglany:
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, odcedzamy i prażymy w rondelku.
Wlewamy wrzącą wodę i gotujemy około 5 minut.
Gdy kasza wchłonie wodę wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii i gotujemy dalej aż się lekko rozgotuje.
Dosładzamy do smaku – ja użyłam syropu z agawy, ale może to być miód lub cukier.
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, konsystencji budyniu.
Podajemy, np. z sezonowymi owocami lub sokiem owocowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze