Budyń jaglany

Przygotowałam lekki deser – budyń jaglany, który można podać także na sycące, treściwe i zdrowe śniadanie.

Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, bo często mam ugotowaną poprzedniego dnia kaszę, a rano dolewam mleko, podgrzewam i miksuję.

Idealnie sprawdza się podczas jesieni i zimy.

Taki budyń jest lekkostrawny, bezglutenowy i wprost idealny dla dzieci, podany z ulubionym sokiem owocowym lub świeżymi owocami na pewno im zasmakuje.

Składniki na budyń jaglany:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka
  • 1/4 laski wanilii
  • syrop z agawy, miód, stewia, ksylitol lub cukier do smaku


Jak przygotować budyń jaglany:

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, odcedzamy i prażymy w rondelku.

Wlewamy wrzącą wodę i gotujemy około 5 minut.

Gdy kasza wchłonie wodę wlewamy mleko, dodajemy ziarenka wyskrobane z laski wanilii i gotujemy dalej aż się lekko rozgotuje.

Dosładzamy do smaku – ja użyłam syropu z agawy, ale może to być miód lub cukier. 

Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy, konsystencji budyniu.

Podajemy, np. z sezonowymi owocami lub sokiem owocowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy