Kabaczek faszerowany
Niestety mój sezon kabaczkowo-cukiniowy dobiegł już końca.
Kilka dni temu zerwałam ostatnie okazy cukinii i ostatniego kabaczka.
Przygotowałam pyszną sałatkę z cukinii na zimę – jak co roku, a kabaczka postanowiłam zapiec faszerowanego.
Kabaczka nadziałam farszem na bazie ryżu, z kurczakiem, słodką kukurydzą, cieciorką, działkowym pomidorem z hodowli mojej teściowej i doprawiłam sporą ilością ziół, także świeżych – zerwanych z balkonowego zagonka.
Składniki na kabaczka faszerowanego:
- kabaczek
- 100 g ryżu
- 1 mała cebula
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 łyżki kukurydzy ugotowanej z kolby lub kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
- 1 pomidor
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- świeży tymianek i oregano – po kilka gałązek
- kilka kropli tabasco
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak przygotować kabaczka faszerowanego:
Kabaczka przekrawamy na pół i wydrążamy; jeżeli kabaczek ma bardzo twardą skórkę to dodatkowo obieramy.
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju wraz z cebulą pokrojoną w kosteczkę.
Dodajemy ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, ciecierzycę, pokrojonego w kostkę pomidora, zioła, sos tabasco oraz sól i pieprz do smaku, całość mieszamy i od razu wyłączamy grzanie.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążonego kabaczka.
Brzegi kabaczka dodatkowo można posmarować olejem.
Kabaczka układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem i dalej zapiekamy, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze