Pełnoziarnisty chlebek bananowy z czekoladą
Uwielbiam wilgotne ciasta, które dłużej utrzymują świeżość i można się nimi raczyć przez kilka dni, o ile wcześniej nie znikną do ostatniego okruszka z talerza.
Dzisiaj przepis na pyszny chlebek bananowy, a w zasadzie ciasto, bo to słodki wypiek, choć nazwa jest myląca.
Do wypieku tegoż chlebka użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego, ale jeśli nie macie tych produktów, to spokojnie możecie użyć najzwyklejszej białej mąki pszennej i białego cukru. Dodałam także garść kropelek czekoladowych, które w cieście częściowo się rozpuściły, a część z nich pozostała w całości, będąc pysznym urozmaiceniem ciasta.
Przepis oczywiście jest banalnie prosty i naprawdę szybciutki do przygotowania.
Jeżeli więc macie dojrzałe banany w domu i nikt już nie ma ochoty na nie, to ten przepis jest fajnym sposobem na wykorzystanie takich bananów z ciemną skórką, przecież grzech wyrzucać, prawda?
Zatem łapcie się za banany i zaglądajcie do przepisu!
Składniki na pełnoziarnisty chlebek bananowy z czekoladą:
- 2 duże bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1/2 szkl.oleju rzepakowego
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl. kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Jak przygotować pełnoziarnisty chlebek bananowy z czekoladą:
Banany rozgniatamy widelcem w misce, wbijamy jajka, dolewamy jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.
Całość miksujemy aż składniki się połączą.
Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz cukier i chwilę miksujemy, ale tylko do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy już łyżką.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (wym. górny 12×25 cm).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Po 60 minutach pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy dalej przez około 10 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze