Pełnoziarnisty chlebek bananowy z czekoladą


Uwielbiam wilgotne ciasta, które dłużej utrzymują świeżość i można się nimi raczyć przez kilka dni, o ile wcześniej nie znikną do ostatniego okruszka z talerza.

Dzisiaj przepis na pyszny chlebek bananowy, a w zasadzie ciasto, bo to słodki wypiek, choć nazwa jest myląca.

Do wypieku tegoż chlebka użyłam mąki pełnoziarnistej i cukru trzcinowego, ale jeśli nie macie tych produktów, to spokojnie możecie użyć najzwyklejszej białej mąki pszennej i białego cukru. Dodałam także garść kropelek czekoladowych, które w cieście częściowo się rozpuściły, a część z nich pozostała w całości, będąc pysznym urozmaiceniem ciasta.

Przepis oczywiście jest banalnie prosty i naprawdę szybciutki do przygotowania.

Jeżeli więc macie dojrzałe banany w domu i nikt już nie ma ochoty na nie, to ten przepis jest fajnym sposobem na wykorzystanie takich bananów z ciemną skórką, przecież grzech wyrzucać, prawda?

Zatem łapcie się za banany i zaglądajcie do przepisu!


Składniki na pełnoziarnisty chlebek bananowy z czekoladą:

  • 2 duże bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl.oleju rzepakowego
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl. kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady


Jak przygotować pełnoziarnisty chlebek bananowy z czekoladą:

Banany rozgniatamy widelcem w misce, wbijamy jajka, dolewamy jogurt, olej i ekstrakt waniliowy.

Całość miksujemy aż składniki się połączą.

Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i solą oraz cukier i chwilę miksujemy, ale tylko do połączenia się składników.

Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy już łyżką. 

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (wym. górny 12×25 cm).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 180°C.

Po 60 minutach pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy dalej przez około 10 minut do tzw. “suchego patyczka”.

Po upieczeniu studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Cold brew coffee - kawa "parzona" na zimno

29-06-2020 

Dressing z awokado

27-06-2020 

Proste ciasto z rabarbarem na erytrytolu

23-06-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy