Bułeczki cynamonowe - Cinnamon rolls

Ach, co za zapach! Po domu unosi się wspaniały zapach świeżo upieczonych drożdżowych bułeczek cynamonowych – takich amerykańskich.

Pięknie się prezentują te ruloniki, a polukrowane jeszcze piękniej i smaczniej wyglądają.

Takie bułeczki to sposób na deser, podwieczorek, śniadanie czy nawet możemy je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy na drugie śniadanie.

Idealnie smakują ze szklaneczką mleka, kawą, herbatą czy kakao.

Składniki na bułeczki cynamonowe – Cinnamon rolls (ok. 22-24 szt.):

ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 2 jajka

 nadzienie cynamonowe:

  • 6 czubatych łyżeczek cynamonu 
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub białego
  • skórka otarta z 1/2 wyparzonej cytryny
  • 70 g masła

do smarowania bułeczek:

  • 1 jajko+1 łyżka mleka 

lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

lub inny dowolny lukier – wpis o lukrach


Jak przygotować bułeczki cynamonowe – Cinnamon rolls:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.

Odstawiamy na kilka minut,  aby zaczyn zaczął pracować.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.

Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od ręki i miski.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je przez chwilę i rozwałkowujemy na kwadrat o boku ok. 60×60 cm.

Z cukru, cynamonu, cukru waniliowego i skórki cytrynowej przygotowujemy cynamonową posypkę – składniki dokładnie ze sobą łączymy.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i równomiernie posypujemy posypką cynamonowo-cukrową.

Ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na kawałki ok. 2 cm.

Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, odstawiamy na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Gdy bułeczki podrosną smarujemy mieszaniną z rozkłóconego jajka z mlekiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie lukrujemy (sok z cytryny zagotowujemy i ucieramy z cukrem pudrem).

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy