Bułeczki scones z żurawiną
Zapraszam Was na śniadanie w angielskim stylu.
Polecam bardzo smaczne i proste w przygotowaniu bułeczki scones z żurawiną.
Idealne na niedzielne śniadanie, kiedy to mamy rano trochę więcej czasu by przygotować świeże bułeczki dla rodziny.
Bułeczki te przygotujecie w 20 minut łącznie z pieczeniem.
Scones podajemy z gęstą kwaśną śmietaną i domową konfiturą np. wiśniową lub z czarnej porzeczki, lub tylko z masłem.
Składniki na bułeczki scones z żurawiną (na 9 bułeczek):
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis na domowy
- 50 g suszonej żurawiny
Jak przygotować bułeczki scones z żurawiną:
Mąkę przesiewamy dwukrotnie, aby ją dobrze napowietrzyć.
Dodajemy sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy z mąką.
Jajko rozmącamy z mlekiem.
W mące robimy wgłębienie, do którego wlewamy ok. 2/3 mieszaniny jajka z mlekiem, dodajemy masło pokrojone w kosteczkę, cukier i ekstrakt waniliowy.
Składniki łączymy ze sobą, rozcierając masło między palcami.
Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, dodajemy lekko przesiekaną żurawinę i szybko dalej wyrabiamy, ale nie za długo, tylko do czasu aż utworzy nam się kula z ciasta.
Gdyby masa nie chciała się skleić i była za sucha dodajemy odrobinę mieszaniny jajka z mlekiem, zostawiając nieco do posmarowania wierzchu bułeczek.
Ciasto wałkujemy na lekko obsypanym mąką blacie na grubość około 1,5 cm, wycinamy kółka foremką lub szklanką.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mieszaniną jajka z mlekiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C.
Pieczemy przez około 10 minut.
Najlepiej smakują po upieczeniu podane z masłem, gęstą śmietaną i konfiturą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze