Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to nieodłączny element świąt, sylwestra, wszelkich domówek, imprez typu urodziny czy imieniny.
W moim domu przygotowywało się ją w taki sposób, jaki dzisiaj ją Wam prezentuję, bez dodatku czerwonej fasoli, za czasów PRL-u nie była popularna w naszym kraju.
Sałatkę jarzynową przygotowywałam z moją mamą już jako kilkuletnie dziecko, sprawiało mi wiele frajdy krojenie jarzyn czy jajek, a później mieszanie w wielkiej misce z majonezem.
Pamiętam, że podczas mieszania składników musiałam kilka razy spróbować sałatki i choć jeszcze smaki się nie przegryzły, to i tak smakowała jak najlepsza na świecie sałatka.
Czasami do sałatki jarzynowej dodaję kukurydzę, ale najczęściej jest w niej tylko groszek i fasolka.
Składniki na sałatkę jarzynową:
- 5-6 ziemniaków
- 3-4 marchewki
- 2 duże korzenie pietruszki
- 1/2 dużego selera
- 4-5 kiszonych ogórków
- 4-5 jajek
- 1 duże jabłko
- 1/2 pora (biała część)
- puszka groszku konserwowego
- puszka białej lub czerwonej fasoli konserwowej (opcjonalnie)
- 1 szkl. majonezu
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę jarzynową:
Jarzyny dokładnie szorujemy szczoteczką.
Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo.
Ugotowane jarzyny, jajka, obrane jabłko i ogórki kiszone (ja nie obieram ze skórki, ale można obrać) kroimy w kosteczkę, pora drobno kroimy, przekładamy do dużej miski.
Dodajemy osączone z zalewy groszek i fasolkę.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
Część sosu odkładamy do dekoracji.
Resztę sosu dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy musztardę lub jeżeli sałatka jest za sucha odrobinę majonezu.
Przekładamy do miski, wyrównujemy wierzch, polewamy resztą sosu, który odstawiliśmy i dekorujemy wg uznania, np. zielonym groszkiem, fasolką czy np. świeżą papryką.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze