Buraki pieczone

Pieczone buraki to najzdrowszy sposób podania tego warzywa.

Przygotowane w ten sposób buraki zachowują wszelkie cenne witaminy, mikro i makroelementy i mają lepszy smak – są słodsze, bardziej aromatyczne, bogatsze w smaku niż te gotowane w wodzie, gdyż podczas gotowania w wodzie pozostają wszelkie cenne składniki.

Pieczone buraki to doskonała baza wielu potraw.


Składniki na pieczone buraki:

  • kilka buraków

dodatkowo:

  • folia aluminiowa (opcjonalnie)


Jak przygotować pieczone buraki:

Buraki porządnie myjemy, szorujemy szczoteczką.

Owijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut lub dłużej – w zależności od wielkości buraków.

Buraki można upiec także bez owijania w folię,  np. w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.

Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Pierogi z twarogiem i szpinakiem

26-04-2014 

Sałatka brokułowa z wędzonym łososiem, zieloną fasolką i awokado

24-04-2014 

Sałatka z kaszy jaglanej z zieloną fasolką, awokado i jajkiem

15-04-2014 

Komentarze

  • brak komentarzy