Burgery z sałatką z buraków
Burgery z sałatką z buraków to propozycja na zimowy fast-food w świątecznym klimacie.
Potrawa bardzo szybka i prosta w przygotowaniu i bardzo, ale to bardzo smaczna.
Burgery przygotowałam z mięsa wołowego z dodatkiem musztardy i kolendry, aby nadać mięsu ciekawszy smak.
Sałatka z buraków to klasyczna sałatka przygotowana z ugotowanych lub pieczonych buraków z dodatkiem cebuli i przypraw.
Składniki na burgery z sałatką z buraków:
burgery wołowe:
- 800 g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub innej ostrej
sałatka z buraków:
- 500 g buraków pieczonych – jak upiec buraki lub ugotowanych
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- 4-6 bułek – u mnie czarne
- duży pomidor
- kilka liści ulubionej sałaty
- czerwona cebula
- majonez
Jak przygotować burgery z sałatką z buraków:
Zaczynamy od przygotowania sałatki z buraków.
Upieczone lub ugotowane buraki ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka).
Dodajemy posiekaną cebulę i doprawiamy octem lub sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy mięso na burgery.
Kolendrę rozcieramy w moździerzu.
Mieloną wołowinę doprawiamy solą, pieprzem i roztartą kolendrą, dodajemy musztardę i całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Formujemy okrągłe burgery – u mnie 6 sztuk po około 135 g.
Patelnię grillową rozgrzewamy i układamy kotlety, grillujemy z obu stron.
Bułki przekrawamy na pół i grillujemy z obu stron aż staną się ciepłe i lekko chrupiące.
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, prócz sałaty.
Obie połówki bułek smarujemy łyżeczką majonezu.
Następnie układamy kolejno liść sałaty, sałatkę z buraków, burgera wołowego, plaster pomidora i krążki cebuli, przykrywamy górną częścią bułki.
Całość spinamy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze