Podudzia marynowane w sosie sojowym i miodzie
Podudzia z kurczaka to sposób na fajny i smaczny obiad, nawet świąteczny.
Kurczaka zamarynowałam w mieszaninie sosu sojowego z miodem, cytryną i przyprawami, no i muszę szczerze Wam polecić taki sposób przygotowania mięsa.
Mięso jest miękkie, soczyste i pięknie upieczone, z ładnie wytopioną skórką.
Polecam Wam upieczone podudzia podać z domową żurawiną, smakuje obłędnie!
Palce lizać!
Składniki na podudzia marynowane sosie sojowym i miodzie:
- 6-8 podudzi z kurczaka
- 3 łyżeczki miodu płynnego
- 5 łyżeczek sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- pieprz czarny świeżo mielony – wg własnego smaku i gustu
- sok z 1/2 cytryny
Jak przygotować podudzia marynowane sosie sojowym i miodzie:
Do miski wlewamy sos sojowy, miód, sok z cytryny oraz dodajemy czosnek pokrojony z cienkie plasterki i resztę przypraw. Mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji.
Do gotowej marynaty wkładamy podudzia i dokładnie mieszamy, aby mięso było dokładnie nią pokryty. Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę lub dłużej.
Zamarynowanego kurczaka pieczemy około 40 minut w temp. 160°C z włączonym termoobiegiem. Ja piekę na ruszcie z podłożoną pod spodem blachą, aby tłuszcz miał gdzie spływać.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze