Ciasto z gruszkami na erytrytolu
Dzisiaj bardzo szybkie i proste jesienne ciasto z gruszkami, które idealnie będzie smakowało ze szklaneczką mleka lub kakao, kubkiem gorącej kawy czy herbaty.
Ciasto przygotowałam w zdrowszej wersji – fit, ale jeśli chcecie przygotujcie je tradycyjnie na mące pszennej i cukrze.
Serdecznie zapraszam!
Składniki na ciasto z gruszkami na erytrytolu:
- 1 i 1/3 szkl. mąki orkiszowej lub pszennej
- 1/2 szkl. erytrytolu lub cukru – u mnie erytrytol KWB Food by Alicja Janowicz
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli himalajskiej
- 3 jajka
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 4 gruszki
dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia przygotowany ze zmielonego erytrytolu
Jak przygotować ciasto z gruszkami na erytrytolu:
Białka jaj oddzielamy od żółtek.
Do miski przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę.
Następnie dodajemy erytrytol i dalej ubijamy aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku, a następnie wlewamy olej.
Mąkę mieszamy z sodą i kakao i przesiewamy partiami do ubitej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.
Keksówkę (wym. 11×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wlewamy ciasto.
Umyte gruszki w całości i z ogonkami wciskamy jedna obok drugiej w ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, z włączoną funkcją pieczenia góra-dół.
Pieczemy przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem przygotowanym ze zmielonego erytrytolu.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką KWB Food by Alicja Janowicz.
Udostępnij na:
Komentarze