Calzone z szynką i trzema serami

Zapraszam Was na przepyszne calzone.

Calzone to rodzaj pizzy uformowanej na kształt dużego pieroga z dowolnym nadzieniem. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego jak na pizzę.

Bardzo smaczny, sprawdzi się na ciepłą przekąskę, na imprezę z przyjaciółmi, na kolację czy na piknik.

Składniki na calzone z szynką i trzema serami:

ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej 
  • ok. 270 ml ciepłego mleka 

farsz:

  • 300 g serka śmietankowego lub koziego 
  • 100 g żółtego sera 
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 200 g wędzonej szynki 
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • łyżeczka świeżego oregano lub szczypta suszonego 
  • łyżeczka świeżego tymianku lub szczypta suszonego 
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku 

dodatkowo:

  • 1 rozmącone jajko do smarowania 


Jak przygotować calzone z szynką i trzema serami:

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i około 1/2 szkl. ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki pszennej.

Dokładnie mieszamy  i odstawiamy na około 10 minut,  żeby drożdże zaczęły pracować.  

Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, gałkę muszkatołową, mieszamy.

Na środku mąki robimy głębienie i wlewamy drożdże, olej i resztę mleka.

Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie delikatnie ciasto wyrabiamy i dzielimy na 6 porcji.

Każdy kawałek ciasta wałkujemy na krążki wielkości nieco większej niż mały talerz.

Serek śmietankowy mieszamy ze startem żółtym serem na dużych oczkach tarki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku ziołami i pieprzem.

Na połowie każdego krążka ciasta układamy, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu, po plastrze szynki szwarcwaldzkiej, a na to po około 2 łyżki serka śmietankowego wymieszanego z żółtym serem, następnie pokrojoną w kostkę szynkę (ok. 2 łyżek) i układamy po 3 plastry mozzarelli.

Wolne brzegi smarujemy delikatnie wodą.

Ciasto składamy na pół, formując pieroga, boki dociskamy, a następnie zawijamy do góry i dobrze sklejamy.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch pierogów smarujemy rozmąconym jajkiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i pieczemy przez około 20-25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Po upieczeniu odstawiamy na około 5 minut do przestudzenia, bo farsz jest baaardzo gorący – może poparzyć.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy