Dżem dyniowo-pomarańczowy

Z czym kojarzy się Wam jesień?

Mnie oczywiście z dynią – piękną, ogromną, pomarańczową dynią.

Dynia jest bardzo wdzięczna, bo można wykorzystać ją na wiele, wiele sposobów – zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.

Dzisiaj dynia przetworzona do słoików na zimę w słodkiej wersji.

Zapraszam Was na mega pyszny dżem z dyni z dodatkiem pomarańczy, kwaśnych cytryn i podkręcającego smak imbiru.

Przepis bardzo prosty, a smak naprawdę, mówię Wam – gęba w niebie!

Koniecznie wypróbujcie tej wersji dżemu dyniowego!

Składniki na dżem dyniowo-pomarańczowy:

  • 1 kg oczyszczonej i obranej dyni
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • ok. 3/4 szkl. cukru
  • ok. 2 cm świeżego imbiru


Jak przygotować dżem dyniowo-pomarańczowy:

Dynię kroimy w kostkę.

Z dwóch wyszorowanych pomarańczy odkrawamy ostrym nożem skórkę wraz z białą częścią i filetujemy – nacinamy miąższ pomiędzy błonkami i wykrawamy.

Z tego, co nam zostanie porządnie wyciskamy sok.

Z trzeciej pomarańczy wyciskamy jak najwięcej soku. 

Dodajemy cukier – na początek wystarczy dodać 1/2 szkl., zagotowujemy.

Zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze przez około 5 minut.

Po tym czasie dodajemy dynię, sok wyciśnięty z jednej cytryny i starty na drobnych oczkach tarki obrany imbir.

Gotujemy pod przykrywką na wolnym ogniu do czasu aż dynia stanie się szklista i rozgotuje (około 40 minut).

Dodajemy następnie sok wyciśnięty z drugiej cytryny, sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy resztę cukru.

Gotujemy już bez przykrywki tak długo aż dżem stanie się gęsty, od czasu do czasu mieszając (około 40 min.).

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych, czystych słoików.

Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.

Wlewamy wodę do wysokości ok. 3/4 słoików.

Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.

Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania. 

Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce lub pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. 

Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy