Carpaccio z arbuza z rukolą i serem feta
Ostatnio przed wakacyjnym wyjazdem mąż mój kupił całego arbuza, około 4-5 kg.
Cześć zjedliśmy od razu, z części powstał koktajl arbuzowy i sałatka, a z reszty musiałam pokombinować, bo rodzina już się przejadła arbuzem.
Powstała szybka przystawka, przekąska, która może posłużyć także jako swego rodzaju sałatka.
Słodki arbuz bardzo fajnie komponuje się z pikantną, nieco orzechową w smaku rukolą, winnym sosem balsamicznym i słonym serem feta.
Przystawka wyszła bardzo smaczna, więc serdecznie ją Wam polecam!
Składniki na carpaccio z arbuza z rukolą i serem feta:
- 1/4 arbuza
- garść rukoli
- 50 g twardego sera feta
- sos balsamiczny
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować carpaccio z arbuza z rukolą i serem feta:
Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy, np. w wirówce do sałaty.
Arbuza kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, wycinamy skórkę i wyjmujemy pestki.
Plasterki arbuza układamy na półmisku wyłożonym uprzednio rukolą.
Wierzch posypujemy pokruszoną fetą, skrapiamy sosem balsamicznym i posypujemy pieprzem.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze