Ryż smażony po chińsku z brokułami i jajkiem
Dzisiaj zapraszam na “chińszczyznę” w wersji vege, ale z dodatkiem jajka.
Smażony ryż to super perspektywa dla recyklingu pozostałego ryżu, kiedy nie wiecie co z jego resztkami zrobić, a chcielibyście go jakoś smacznie i szybko wykorzystać.
To takie danie, do którego można dodać to, co akurat mamy pod ręką czy w lodówce. Do tego dania możecie dodać marchewkę czy paprykę pokrojoną w zapałkę oraz zielony groszek.
Ja akurat w lodówce miałam brokuła, więc smacznie go wykorzystałam.
Danie bardzo smaczne, szybkie i nieco pikantne!
Składniki na ryż smażony po chińsku z brokułami i jajkiem:
- 400-500 g ugotowanego na sypko ryżu (może być ugotowany dzień wcześniej)
- 1/2 brokuła
- 1-1,5 cm świeżego imbiru
- 2-3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2-1 papryczki chili – w zależności jak ostre lubicie potrawy
- dymka
- sól
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 limonki do podania
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
Jak przygotować ryż smażony po chińsku z brokułami i jajkiem:
Do rozgrzanego woka lub patelni wlewamy ok. 2 łyżek oleju, dodajemy drobno pokrojony czosnek, imbir i papryczkę chili.
Przesmażamy około 1 minuty.
Dodajemy drobno pokrojonego brokuła i całość przesmażamy aż brokuł nieco zmięknie, ale nadal będzie jędrny – ok. 3 minut.
Dodajemy następnie wcześniej ugotowany ryż i całość przesmażamy, aż ryż się zagrzeje.
Po środku ryżu robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka i delikatnie cały czas mieszając, zagarniamy ryż.
Dodajemy pokrojoną ukośnie dymkę, doprawiamy do smaku solą i sosem sojowym.
Całość posypujemy dymką.
Podajemy z cząstkami limonki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze