Chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce
Wczoraj, po domowej produkcji twarogu, została mi serwatka, którą szkoda jest bezmyślnie wylewać, ponieważ zawiera sporo wartości odżywczych, m.in. laktozę, białka, tłuszcze, sole mineralne, witaminy i cenne aminokwasy cysteiny.
Serwatkę, oprócz wypieku chleba, możecie użyć do przygotowania koktajli, blinów, naleśników czy żurku.
Chlebek wyszedł pyszny i zdrowy, bo prócz serwatki zawiera pełnoziarnistą mąkę!
Składniki na chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce:
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 ml serwatki
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 łyżki oleju
Jak przygotować chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce:
Serwatkę delikatnie podgrzewamy.
Do serwatki dodajemy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i łączymy razem.
Dodajemy pracujące drożdże i olej i zaczynamy łączyć składniki.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Z ciasta formujemy kulę, delikatnie posypujemy mąką z wierzchu, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyrabiamy krótko, około 1-2 minut.
Formujemy z ciasta okrągły bochenek, delikatnie nacinamy z wierzchu, przenosimy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180-190°C.
Chleb wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze