Twaróg domowy
Jakiś czas temu dostałam od mamy grzybka tybetańskiego do domowej produkcji kefiru, do kuracji 20-dniowej – ale o tym innym razem.
Postanowiłam jednak przygotować z niego nie tylko kefir, ale także domowy twaróg.
Twaróg wyszedł rewelacyjny! Mój syn uwielbia taki domowy twaróg!
Polecam!
Jeśli więc macie osobę, która hoduje grzybka tybetańskiego poproście ją, aby się z Wami nim podzieliła, wystarczą 2 łyżeczki.
Oczywiście twaróg możecie przygotować z zsiadłego mleka, ale musicie odczekać kilka dni, aż się zsiądzie.
Składniki na twaróg domowy:
- świeże mleko prosto od krówki, od gospodarza lub zwykłe pasteryzowane z butelki 2% lub 3,2% (nie może to być mleko UHT z kartonu!!!)
- 2 łyżeczki grzybka tybetańskiego (opcjonalnie – jeśli posiadacie)
Jak przygotować twaróg domowy:
Jeśli nie posiadacie grzybka tybetańskiego mleko świeże przelejcie do dzbanka, przykryjcie gazą lub czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na kilka dni aż się zsiądzie. Trwa to około 3 dni.
Jeśli natomiast posiadacie grzybka, to mleko (ja użyłam 3 litrów mleka) przelejcie do szklanej, plastikowej lub drewnianej miski, włóżcie grzybka i zamieszajcie, używając plastikowej lub drewnianej łyżki! Nie używajcie metalowych naczyń i łyżek!
Przykryjcie gazą lub czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na noc, na około 24 godziny.
Nazajutrz mleko zsiądzie się i będzie przypominało kefir lub zsiadłe mleko.
Mleko wraz z grzybkiem zamieszajcie i przelejcie przez plastikowe sito, aby odcedzić grzybka.
Grzybka dobrze opłuczcie na sitku letnią wodą i zachowajcie do produkcji kefiru lub zamróźcie, jeśli nie będziecie już go używać.
Zsiadłe mleko (kefir z grzybka tybetańskiego) stawiamy na gaz i podgrzewamy przez kilkanaście minut aż oddzieli nam się serwatka, uważając aby nam się nie zagotowało, bo twaróg będzie suchy i będzie się kruszył.
Gdy oddzieli już się nam serwatka to przecedzamy ser przez czystą ściereczkę (gazę podwójnie złożoną lub pieluchę tetrową), zawiązujemy i wieszamy, aby reszta serwatki odciekła.
Serwatkę oczywiście zachowajcie do produkcji domowego pieczywa, koktajli czy żurku.
Gdy ser ostygnie przenosimy go do lodówki i tak przechowujemy.
Z 3 litrów mleka uzyskałam 350 g twarogu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze