Ciasto czekoladowe z cukinią
Moja propozycja na słodką niedzielę – obłędne ciasto czekoladowe z dodatkiem cukinii.
Puszyste, sprężyste i bardzo czekoladowe.
Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest wilgotne i bardzo przyjemne, ale w smaku cukinia jest niewyczuwalna i gdybyście spróbowali ciasta nie domyślelibyście się, że jest w sumie głównym składnikiem ciasta.
Ciasto zachowuje długo świeżość, ale na pewno nie wytrzyma tak długo, bo znika w ciągu 5 minut!
Polecam!!!
Składniki na ciasto czekoladowe z cukinią:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 110 g margaryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju (ja użyłam rzepakowego)
- 1/2 szkl. kefiru
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego – przepis podawałam tutaj
- 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 średnia cukinia (ok. 340 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 74% kakao)
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki mleka
Jak przygotować ciasto czekoladowe z cukinią:
Margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy olej i nadal ucieramy aż składniki się połączą.
Do masy dodajemy kefir i ucieramy.
Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym i przesiewamy do masy maślanej. Mieszamy delikatnie.
Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na tarce o małych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
1/3 tabliczki czekolady siekamy nożem i dodajemy do ciasta.
Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką i wlewamy ciasto.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C, do “suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
Resztę czekolady (2/3 tabliczki) łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej.
Dodajemy masło i odrobinę mleka, mieszamy.
Ciepłą polewą pokrywamy dobrze wystudzone ciasto.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze