Ciasto czekoladowe z cukinią

Moja propozycja na słodką niedzielę – obłędne ciasto czekoladowe z dodatkiem cukinii.

Puszyste, sprężyste i bardzo czekoladowe.

Dzięki dodatkowi cukinii ciasto jest wilgotne i bardzo przyjemne, ale w smaku cukinia jest niewyczuwalna i gdybyście spróbowali ciasta nie domyślelibyście się, że jest w sumie głównym składnikiem ciasta.

Ciasto zachowuje długo świeżość, ale na pewno nie wytrzyma tak długo, bo znika w ciągu 5 minut!

Polecam!!!


Składniki na ciasto czekoladowe z cukinią:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 110 g margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju (ja użyłam rzepakowego)
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego – przepis podawałam tutaj
  • 4 łyżki kakao naturalnego, gorzkiego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 średnia cukinia (ok. 340 g)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 74% kakao)
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mleka


Jak przygotować ciasto czekoladowe z cukinią:

Margarynę ucieramy z cukrem. 

Dodajemy olej i nadal ucieramy aż składniki się połączą. 

Do masy dodajemy kefir i ucieramy.

Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem, goździkami i cukrem waniliowym i przesiewamy do masy maślanej. Mieszamy delikatnie.

Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na tarce o małych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. 

1/3 tabliczki czekolady siekamy nożem i dodajemy do ciasta.

Dno tortownicy (Ø24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką i wlewamy ciasto.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C, do “suchego patyczka”.

Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.

Resztę czekolady (2/3 tabliczki) łamiemy na kawałki, roztapiamy w kąpieli wodnej. 

Dodajemy masło i odrobinę mleka, mieszamy. 

Ciepłą polewą pokrywamy dobrze wystudzone ciasto.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Chleb włoski

07-03-2016 

Kapusta włoska z ciecierzycą i grzybami

03-03-2016 

Fasola z pieczarkami i chorizo

01-03-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy