Lasagne mięsna z bakłażanem
Zapiekanki to jedne z ulubionych potraw w mojej rodzinie, bo po pierwsze – nie są skomplikowane, po drugie – są proste w przygotowaniu, po trzecie – można najeść się nimi do syta i po czwarte – można je odgrzać na następny dzień.
Często przygotowuję lasagne bolognese czy warzywną z przeróżnych sezonowych warzyw.
Dzisiejsza wersja jest wersją mieszaną, bo z mięsem i bakłażanem, który zastępuje warstwy makaronu, czyniąc lazanię tym samym mniej kaloryczną i ciekawą fakturowo.
Składniki na lasagne mięsną z bakłażanem:
- 9 płatów makaronu do lasagne
- 500 g mięsa mielonego
- 2 bakłażany
- ok. 750 ml sosu beszamelowego – przepis podawałam tutaj
- 500 ml sosu pomidorowego – passaty
- ok. 150-200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować lasagne mięsną z bakłażanem:
Zaczynamy od przygotowania sosu mięsnego.
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dodajemy mięso mielone i smażymy, cały czas mieszając i rozdrabniając aż mięso straci surowość.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, zioła, passatę, cukier, sól i pieprz, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na patelni zwykłej lub grillowej.
Formę żaroodporną do zapiekania smarujemy olejem.
Na dno formy wylewamy odrobinę sosu beszamelowego i układamy warstwę suchych płatów makaronu.
Na makaron wykładamy warstwę sosu mięsnego.
Następnie układamy plastry podsmażonego bakłażana, polewamy 1/3 części sosu beszamelowego i delikatnie posypujemy startym żółtym serem.
Układamy kolejną warstwę makaronu i kolejne warstwy sosu mięsnego, bakłażana i beszamelu aż do wykończenia składników.
Ostatnią warstwę powinien stanowić bakłażan, który polewamy ostatnią częścią sosu beszamelowego i posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się zwarta, ułatwi to jej pokrojenie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze