Chlebek dyniowy z orzechami

Zapraszam Was na chlebek dyniowy o korzennym smaku, które przypomina nieco w smaku piernik.

Jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne, długo zachowuje świeżość.

Bardzo dobrze smakuje ze szklaneczką mleka.


Składniki na chlebek dyniowy z orzechami:

  • 2 szkl. mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej typ 1850)
  • 1 szkl. purée z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni – przepis tutaj
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • spora szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1/2 szkl. roztopionego masła (ok. 100 g)
  • 1 jajko
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich

br>Jak przygotować chlebek dyniowy z orzechami:

W jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do dyni, przyprawy korzenne, sól i pieprz. 

W drugiej misce łączymy purée z dyni, jajko i roztopione masło, ekstrakt waniliowy, cukier i dokładnie mieszamy.

Mokre składniki dodajemy do suchych, dodajemy również część grubo posiekanych orzechów i dokładnie mieszamy – ciasto jest gęste, nie lejące.

Ciasto wykładamy do keksówki (wym. 25×11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu układamy kilka połówek orzechów.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 15-20 minut do przestudzenia, a następnie ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy