Ciasteczka owsiane

Zapraszam na bardzo szybkie, proste, smaczne i zdrowe ciasteczka owsiane. Idealne do szklaneczki zimnego mleka – pycha!


Składniki ciasteczka owsiane:

  • 500 g płatków owsianych
  • 1/2 szkl. mąki żytniej razowej (może być zwykła pszenna)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • garść słonecznika łuskanego
  • garść siemienia lnianego
  • garść sezamu
  • garść orzechów włoskich


Jak przygotować ciasteczka owsiane:

Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę, cukier i nasiona.

Całość mieszamy.

Następnie dodajemy ostudzone masło, mleko, jajka i wyrabiamy masę.

Z masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy dłonią.

Ciastka układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu studzimy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy