Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka
Zapraszam na bardzo smaczną, pełną witamin, wiosenną surówkę.
Przygotowana na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem jajka.
Do jej przygotowania użyłam samych zdrowych, dobroczynnych składników: awokado, kiełków brokuła, kiełków rzodkiewki.
Przepyszna, polecam!
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szkl. kiełków rzodkiewki
- 1/2 szkl. kiełków brokuła
- 2 jajka
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
dressing:
- 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- sól morska
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka:
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), kroimy na ćwiartki.
Kapustę pekińską myjemy i drobno siekamy.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki, a następnie skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny by nie ściemniało.
Kiełki przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje.
Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, słodki sos chili i całość razem dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity dressing.
Doprawiamy do smaku solą morską.
Wszystkie składniki surówki mieszamy razem, polewamy dressingiem i układamy jajka pokrojone na ćwiartki.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze