Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka

Zapraszam na bardzo smaczną, pełną witamin, wiosenną surówkę.

Przygotowana na bazie kapusty pekińskiej z dodatkiem jajka.

Do jej przygotowania użyłam samych zdrowych, dobroczynnych składników: awokado, kiełków brokuła, kiełków rzodkiewki.

Przepyszna, polecam!


Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka:

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szkl. kiełków rzodkiewki
  • 1/2 szkl. kiełków brokuła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego

dressing:

  • 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1/2  cytryny
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól morska


Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka:

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), kroimy na ćwiartki.

Kapustę pekińską myjemy i drobno siekamy.

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki, a następnie skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny by nie ściemniało.

Kiełki przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie.

Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje.

Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, słodki sos chili i całość razem dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity dressing.

Doprawiamy do smaku solą morską.

Wszystkie składniki surówki mieszamy razem, polewamy dressingiem i układamy jajka pokrojone na ćwiartki.

Podajemy od razu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy