Ciastka Anzac - ANZAC biscuits
Zapraszam na pyszne ciastka owsiano – kokosowe z dodatkiem syropu cukrowego (golden syrup) popularnych w Australii i Nowej Zelandii.
Ciastka te pieczone były podczas I Wojny Światowej przez żony i matki dla żołnierzy służących w Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC).
Jak głosi legenda były one przygotowywane w taki sposób, aby przetrwały długą podróż do żołnierzy ANZAC walczących w Europie z Turkami.
Ciastka po upieczeniu i wystudzeniu są chrupiące, a na następny dzień stają się miękkie i lekko ciągnące.
Ciastka można przechowywać w szczelnych pojemnikach przez dłuższy czas, ale u mnie nie wytrzymują nawet jednego dnia!
Bardzo smaczne – polecam!
Składniki na ciastka Anzac (na około 20-22 ciastka):
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 1 szkl. mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej jasnej)
- 100 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru trzcinowego (ja zmieliłam w młynku cukier trzcinowy)
- 2 łyżki golden syrupu (można użyć płynnego miodu)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jak przygotować ciastka Anzac (na około 20-22 ciastka):
Mąkę, cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe mieszamy w misce.
Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wyłączamy grzanie i dodajemy golden syrup i mieszamy.
Do masła z syropem dodajemy sodę i dokładnie mieszamy, wlewamy do suchych składników i mieszamy.
W dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, bo ciastka rosną i lekko spłaszczamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu wystawiamy blachę i odstawiamy do przestudzenia, gdyż ciastka zaraz po upieczeniu są miękkie, a następnie dostudzamy na kratce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze