Sałatka makaronowo-brokułowa z łososiem
Dzisiaj zapraszam na kolejną propozycję sałatki makaronowej.
Tym razem postawiłam na zdrowszy makaron – makaron razowy, który świetnie łączy się i smakuje z brokułami i łososiem.
Sałatkę możemy podać na kolację, obiad, a jeśli Wam jeszcze coś zostanie zabrać w pudełku na lunch do pracy.
Smaczna, szybka w przygotowaniu (jeśli wcześniej ugotujecie makaron i jajka) i bardzo treściwa, pełna smaku i kolorów (mnie już zaczyna brakować kolorów lata).
Składniki na sałatkę makaronowo-brokułową z łososiem:
- ok. 300 g makaronu razowego
- 500 g brokuła
- 175 g wędzonego łososia – u mnie z pieprzem
- 1 puszka kukurydzy lub 1 ugotowana kolba
- garść pomidorków cherry
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki słodkiego sosu chili
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Jak przygotować sałatkę makaronowo-brokułową z łososiem:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku “na ząb” (al dente), odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie dobrze odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo, około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy i obieramy.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze przez 5 minut.
Do dużej miski przekładamy makaron i brokuła.
Dodajemy kukurydzę, pokrojone na ćwiartki pomidorki, łososia porwanego na mniejsze kawałki i jajka pokrojone w większą kostkę.
Majonez mieszamy z sosem chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Sałatkę łączymy z sosem, delikatnie mieszając.
Przed podaniem schładzamy przez około 2 godziny.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze